DEPARTMENTS

Ambulanta za aritmije srca


Elektrofiziologija srca (EP) je grana kardiologije koja se bavi poremećajimasrčanog ritma. Bilo da se radi o sporom radu srca (bradikardije), pojedinačnimpreskakanjima (ekstrasistole) ili ubrzanom radu srca (tahikardije).U bradikardije se ubrajaju AV blok ili sinusna bradikardija, a u tahikardijespadaju supraventrikularne-PSVT (AVNRT, AVRT u sklopu WPW sindroma, atrijske tahikardije, neadekvatna sinus tahikardija, undulacija atrija, fibrilacija atrija) i ventrikularne-VT. Pojedinačna preskakanja (ekstrasistole) mogu biti iz gornjih (supraventrikularne-SVES) ili donjih srčanih komora (ventrikularne-VES). U područje elektrofiziologije spada i bavljenje rijetkim, najčešće nasljednim, aritmogenim sindromima koji mogu biti uzrok nagle srčane smrti što se nažalost često viđa u sportaša.

Neinvazivne metode kojima se dijagnosticiraju poremećaji ritma su standardni EKG i kontinuirano snimanje EKG-a npr 24 satni HOLTER EKG. Ponekad se poremećaj ritma objektivizira tek na tzv. elektrofiziološkoj studiji srca (EPS) koja se izvodi u bolničkim uvjetima kada se u istom aktu može postići i trajno izlječenje aritmije (ablacija). Pacijenti koji trebaju pregled elektrofiziologa (subspecijalizacija kardiologije) su oni koji su osjetili neočekivano spor (frekvencija ispod 45/min u budnom stanju) ili ubrzan rad srca (frekvencija iznad 100/min u mirovanju). Ovaj pregled se preporuča i osobama u čijoj obitelji su zabilježeni slučajevi nagle(iznenadne) srčane smrti u mlađoj ili srednjoj životnoj dobi. Pacijenti mogu biti upućeni na ovaj pregled i ako nemaju simptoma aritmije, ali je pri snimanju EKG-a primjećen poremećaj (npr. pojedinačna preskakanja-ekstrasistole ili druge abnormalnosti EKG-a koje mogu sugerirati sklonost aritmiji kao što je tzv. preekscitacija ventrikula u sklopu WPW sindroma).Bates Clinic

Address: Svetice 15, 10000 Zagreb, Croatia
Phone: +385 (0)1 2338 000
E-mail: info@poliklinika-bates.hr

Working hours

Monday-Thursday: 7am - 9pm
Friday: 7am - 6pm
Saturday: 8am - 1pm

About Us

Bates Clinic has an international reputation of exellence that we have earned thanks to the hard work, dedication and commitment of all our staff for almost 20 years.